Wednesday, 19 December 2012

Rutin..

Slmt mlm semua..
 
Mlm ni sy msh rasa sakit tekak wlpn sdkt brkurangan stlh mkn strepsil y student sy belikan pg td..hehe..sy xmtk k, die y bg..myb sbb kesian kot dgr suara sy y dh semakin rock agknya! hehe
 
Alkisah, bl sebut ttg rutin, mst kita mbygkn rutin y dibuat setiap hari. Rutin harian sy lbh krg sm je, ada la perubhn ckt2 tp xbyk..Pg td ms sy tgh seterika bj, cmne ntah seterika pns tu leh trkena tgn kiri sy..apelagi, cpt2 sy sapukan ubt gigi pd tmpt y trkena seterika tu..Rasanya mcm dh lm sgt xprnh kne sterika pns..alih2 arini nsb agk krg baik..
 
Itu 1 hal, hal lain y mnjadi rutin adlh kerja..minggu ni merupakan minggu exam bg student ktorg..jd mcm biasa la, selalunya ktorg byk abiskn ms utk menjaga dewan exm jer la time2 cmni..mmg xjd nk wat keje lain..hehe. Ape y wat sy xpuas hati arini kn, bl sy jg exam pg td. Sepatutnya bkn sy y brtugas,tp mgantikan kwn sy y g training kt IT lab time tu. Kebetulan, exm pg td melibatkn subjek y sy ajar..tp bkn tu mslhnya...
 
Masalahnya bl sy trnmpk beberapa student sy y cbuk mghisap rokok kt depan ofis FIM tnp mghiraukan waktu exam y dh hmpir stgh jam brlalu..Blh diorg wat xtau je time npk sy..Sy lak y jd konfius sm ada diorg jwb exm or x..maklumler, student sy y seramai 148 org cmtu, mmg ssh nk igt rupa apatah lg namanya...
 
Time tu sbnrnya sy turun ke ofis bwh utk print senarai nama pelajar y amek exam..bl sy sdr y diorg tu ptt jwb exm pg tu, sy g la  tegur diorg..time tu br masing2 cbuk bergerak menuju dwn exm!
 
Sbr ajela..pttnya diorg tu mmg dh xleh msuk dwn..tp mmndgkn pg tu hujan skjp, jd pengws exm y lain bnrkn jgk diorg masuk dewan..y buat sy lg geram bl diorg y lmbt masuk dwn tu sbnrnya mcm xprepare pape je utk exm. Dlm dwn asyk trmenung je, jwb pn sambil lewa je. Npk sgt xksh leh jwb ker x..
 
Nk kata exam ssh, xjgk..sbbnya kbykn soaln adlh brdsrkn nota n soalan2 ujian diorg gk sblm ni..pulak tu latihan y diorg wat dlm kelas, sebiji2 kuar tp msh xmmpu nk jwb! Mmg sedih la cek oi...
 
Hrp sgt agr sy msh mampu utk brsbr n xsedih sgt memikirkn hal ni..sy cm brhrp agr student sy fokus n amik berat ttg pljrn msng2..tu je..xpela, mgkin sy xckup kuat berusaha..Doakn sy ek spy dpt mperbaiki diri utk mnjdi y lbh baik spy dpt mendidik student sy mnjadi seseorg y brguna pd ms hdpn:)

Tuesday, 18 December 2012

Kurang Sihat

Slmt tghari semua..

Arini sy agk kurang sihat..sakit tekak n batuk2. Sejak smlm lg sbnrnya dh rs xselesa nk brckp, tp mmndgkn pg smlm n pg td sy ada kelas..digagahkn jgk ler bersuara. Cm bezanya, smlm mmg btol2 sy mengajar..tp pg td, sy xbyk brckp cm sy bg tugasan kpd pelajar2 sy. Alhamdulillah, diorg wat tugasan dgn baik wlpn keadaan sgt bising ketika diorg berbincang dlm kelas..Sblm hbs kelas td, smpt jgk sorg student sy ni tegur srh mkn ubt..prihatin jgk rupanya! hehe

Xtualy, xd bnd sgt pn nk citer..cm saja2 update blog..mmndgkn ada seseorg y mmg setia mengikuti prkmbgn sy melalui blog ni. Kpd dia, sy ucpkn trm ksh krn sudi meluangkn masa menjengah ke blog sy y xseberapa ini..

Arini sy nk smbg menanda krts ujian student sy..esok pg diorg akn amk exam bg subjek y sy ajr..hrp2nya diorg sume dh stdy n dpt mnjwb dgn baik..amin...

Monday, 17 December 2012

Cinta Dalam Hati

Mungkin ini memang jalan takdirku
Mengagumi tanpa di cintai
Tak mengapa bagiku asal kau pun bahagia
Dengan hidupmu, dengan hidupmu

Telah lama kupendam perasaan itu
Menunggu hatimu menyambut diriku
Tak mengapa bagiku cintaimu pun adalah
Bahagia untukku, bahagia untukku

Ku ingin kau tahu diriku di sini menanti dirimu
Meski ku tunggu hingga ujung waktuku
Dan berharap rasa ini kan abadi untuk selamanya
Dan ijinkan aku memeluk dirimu kali ini saja
Tuk ucapkan selamat tinggal untuk selamanya
Dan biarkan rasa ini bahagia untuk sekejap saja

(Sebuah lagu y ditujukan kepada sy..oleh seseorang..)

Thursday, 13 December 2012

Suka Duka 2012

Tahun 2012..bakal meninggalkan seribu kenangan y xkn pernah dilupakan sampai bila2..Berbanding thn2 y lain, rasanya thn 2012 y paling byk melakar sejarah, peristiwa2 penting, mencipta memori y indah n manis, bersama sedikit kngn pahit n sedih. Y pasti, masa depan y bakal menjelang xlama lg, merupakan titik tolak kepada perubahan n peningkatan usia, kematangan n tanggunggjawab serta kehidupan y lbh mencabar...

Kdg kala tertanya2, adakah perkara y berlaku pd hari ini akan berulang lg d kemudian hari? Ataupun terhenti setakat ini tp digantikan pula dgn perkara2 br y lain? Krn..selama ini dugaan y dtg tiada bezanya dgn waktu2 sblmnya, kekal sama malah menimbulkn lebih konflik n cabaran y mendalam. Biarpun merasakan diri n hati ini mampu untuk menghadapinya, tp xdinafikan jg..semua itu benar2 menguji n menduga perasaan. Mungkinkh krn kita makin memahami, makin terbiasa n makin kuat untuk menempuhnya?

Beribu persoalan n tanda tanya, xmgkin dpt dijawab sekaligus. Kebiasaannya jwpn itu mmg ada cm akal belum mencapai thp utk menguasai pemahamannya. Seiring masa n perubahan waktu y pantas berlalu, mencipta memori n kenangan y tiada berkesudahan. Dr situlah nanti semuanya akn terjawab n terurai, sedikit demi sedikit...

Sy berbangga n bersyukur dgn apa y sy kecapi pd hari ini. Semestinya berkat usaha, doa & tawakal hny kpdNya, merupakan jalan utk memiliki segala apa y diimpikan selama ini. Perjalanan hidup ini mmng tlh ditentukanNya, tp kita msh mmpu n diberi peluang utk menjalani kehidupan dgn cara kita sndiri. Sy sentiasa yakin, setiap apa y berlaku d dunia ini, pasti ada hikmah y tersembunyi d sebaliknya. Cm antara cpt atau lmbt, antara sedar n tidak saja.

Akhir sekali, semoga masa hadapan menjanjikan lbh byk kemanisan n ketenangan, walapun masih akn terselit duka n tangis..itulah lumrah kehidupan y ttp harus kita terima n terokai. Kehidupan dunia y smntara ini bukanlah hny utk dinikmati, tp menuntut pengorbanan n pengertian, agar senantiasa berusaha melakukan y terbaik, mengumpul sebanyak2nya bekalan akhirat dgn segala kudrat y ada, selain drpd menjalankan perintah Allah dgn seikhlas hati n bersungguh2.

Moga Allah memberkati setiap usaha kita, mempermudahkan segala urusan kita di dunia ini n memberikan kebahagiaan kpd kita di dunia n akhirat. InsyaAllah..


Aduhai Hati...

Terasa sukar jalan yang dilalui
Semakin hari semakin berat
Menanggung rasa gundah dan keliru
Yang sarat menyesakkan dada

Nafas dihela xmampu menenangkan
Gelodak jiwa yang memberontak
Entah bagaimana mahu meluahkan
Tatkala tiada tempat untuk mengadu

Permainan takdir yang jelas hadir
Sangat menguji dan menduga
Kekuatan dan keutuhan
Sekeping hati yang nipis dan rapuh

Bukan mengeluh mahupun menyalahkan
Cuma menzahirkan rasa di sanubari
Biar bebas dari belenggu
Rasa bersalah, sedih dan kecewa

Dua hati tak mungkin menyatu
Andai tertulis sedemikian rupa
Hanya mampu disimpan
Segala yang terbuku di hati

Mengapa sukar menerima kenyataan
Bagaimana mahu melenyapkan perasaan
Tidak semudah yang dibayangkan
Menuntut pengorbanan, meruntun pengertian

Tidak mampu untuk memikirkan
Apatah lagi mengharapkan
Hanya berserah pada Yang Maha Esa
Perjalanan hidup yang penuh berliku...

Monday, 10 December 2012

3 Peristiwa Penting

Slmt mlm semua...

Alhamdulillah..itulah ungkapan y mmpu diluahkn stlh brlngsungnya majlis konvo kolej ktorg tengahari td..Walapun msng2 kpntn brtgkus lumus menjayakan konvo td, tp terasa sgt berbaloi n mbuahkn hasil bila majlis td brjln dgn lancarnya..Tp xdinafikan,sblm majlis brlngsg,msh ada sdkt mslh tp alhmdulillah masih mmpu diselesaikn dgn baik...

Sebetulnya konvo kali ni betul2 menuntut pgrbnn, krjsama n komitmen y sgt tinggi..ktorg byk mghabiskn ms hjg minggu utk mbuat persiapan konvo. Ape y bestnya, semua tu xmelemahkn smgt ktorg mlh makin mbgkitkan ketekunan, fokus n keyakinan dlm diri msng2..y plg best jg, adlh krjasama n kmesraan y dipupuk n disemai sesama ktorg spjg membuat persiapan utk majlis ini..

Hari ini merupakan hr y brsejarah utk graduan y meraikn kejayaan msng2 mdptkn diploma n sijil dlm majlis konvoesyen y dikira berjaya n brjln dgn lancarnya tghari td. Selain itu, hari ini jgk adlh tarikh hari lahir slh sorg ofismate sy,Wati. Y plg akn diingati n xkn dilupakan, krn tarikh hr ini jgk merupakan ulg thn pertngn sy y dh genap setahun..1 peristiwa br brkaitn tarikh ini jgk, y akn sntiasa mnjadi memori n kngn indh kpd kmi berenam...Kak Fiza, Wati, Pidah, Dayah, Fiza n sy..apabila ktorg dikejar polis smlm! Sbbnya simple, krn kereta dipandu melebihi had laju n terlbh muatan! hehehe. 

Semuanya brlaku pukul 2pg td, ms ktorg otw nk ke Danau Kota utk mencari tdg y nk dipakai utk mjlis konvo. Ktorg smp hotel seri pacific lbh krg pukul 4pg. Ktorg lwt sbb sibuk meyiapkn kerja d ofis smp pukul 1pg jgk ler..Apepun, ianya adlh kngn y manis spjg hidup ini...

Okayla,nti sy citer lg k.Nk rht pulak..Lenguh kaki pn xhlg lg ni..hehe

K, slmt mlm semua..

Saturday, 8 December 2012

Konvo oh Konvo!

Hai semua..slmt pg..

Awl pg cmni bagaikn xterasa lak nk tido..pdhl blh dikatakan pnt jgk la td stlh brtgkus lumus siapkn keje kt ofis. Mst korg nk tau kn keje ape y ktorg wat smp lmbt blk umh..

Sebetulnya ktorg kt FIM sdg berusaha keras utk mbuat persiapan majlis konvokesyen ktorg kali ke-11 y akn brlgsg pd hr Isnin, 10 Disember dpn..Tarikh tu adlh tarikh hari jadi kwn sy, Wati n merupakan ulang thn pertunangan sy..sudah hmpir setahun rupanya sy brtng:) Tp bkn tu y sy nk citer la..

Sy nk citer ttg pglmn bkerjasama dgn ofismate y sgt gigih, tekun n sbr dlm menjayakan majlis konvo kolej ktorg nti..Sbnrnya ktorg xd lak plan nk stay wat keje kt ofis smp tgh mlm..tp dsbbkn ada sdkt mslh brkaitan buku konvo, ktorg trpksa habiskn masa semalaman d ofis. Apepun xde la smp brmlm kt sn lak! hehe

Antara staff y turut serta smp lwt mlm td adlh Kak Fidah, Kak Mai, Kak Fiza, Yana, Pidah, Syamiza, Syuhada, Dayah, Fiza & Kak Fid. Slbhnya ada jgk y mbantu tp xsmp tgh mlm ler sbb umh msng2 jauh. Risau lak kalo blk lwt sgt..Wati, amy, Muaz (staff br), Haris, En. Elias, Shahdakal, Nadia & Farisyah jgk turut mbantu..

Ape y mbuatkn sy sgt berpuas hati n lega smp xleh nk tdo ni adh mgkin sbb teruja dgn majlis konvo y ktorg nk  adakan nti..Ini merupakan kali kedua sy terlibat dgn konvo FIM (Kolej ktorg wat konvo 2 thn sekali). Xdinafikan mmg agk pnt, n still ada mslh2 spjg melakukan persiapan tp itu xmenjejaskn usaha n smgt ktorg utk menjayakan majlis y hny dibuat 2thn sekali je..

Sy sgt brbangga dpt menjadi sbhgian dr ahli jawatankuasa majlis ini n sgt seronok bkerjasama dgn ofismate y jgk brsma2 brtungkus lumus n sgt komited dlm menjalankan tgjwb y diamanahkan kpd kmi..

Harapan sy moga majlis konvokesyen FIM nti akn brlangsung dgn baik n lancar..Mohon doanya ye:)

Thursday, 6 December 2012

Hakikat Sebuah Cinta...

Aku adalah insan yang tak punya
Cuma rasa cinta membara
Lalu tercipta rinduku padanya
Kerana cinta bahagia

Pujangga menyatakan oh cinta berharga
Dari emas dan permata
Lalu ku bawa cinta di persada jiwa
Sinar menyuluh gelita

Sewaktu debar cintamu terasa melanda
Bangkit rinduku padamu di ketika itu
Lalu tersentak diriku sedari lamunan
Kini sebenarnya aku telah kau tinggalkan

Aku adalah insan yang tak punya
Kilauan emas permata
Lalu kucuba menaburi cinta
Bagimu tiada nilainya
Tiada harta dan cinta


-Iklim-
 

Monday, 3 December 2012

Percutian y tdk dijangka..

Slmt pg semua..

Alhamdulillah,sy slmt smp kt Kelana Jaya lbh krg pukul 4.45pg td..Nk tau ke sy dr mane? Meh sy citer..

Xtualy sy n tng sy br blk dr tganu..Agk pnt n ngntuk sbnrnya tp ntah knp mata ni xnk lelap lak bl dh smp umh. Mgkin sbb dh byk tdo dlm prjlnn td..

Sebetulnya ini bukanlah satu percutian y dirancang..mmg sgt2 xdijangka! Pd awalnya semua ni bermula bl sy n tng sy plan nk wat mjlis doa slmt sempena tng sy nk msuk umh br (umh sewa y sy citer sblm ni tu). Sepatutnya kmi buat mjlis tu pd hr Sabtu mlm tp tpksa dbtlkn ats sbb kecemasan. Mak n adk2 tng sy smp Shah Alam pd pg Jumaat, 30 November 2012. Mmndgkn fmly tng sy ad kt cni, sy plan mmg nk tido umh br tu ngn diorg skali la utk tlg wat prsiapan mjlis..jd lps sy blk keje, tng sy n fmly die dtg amk sy slps diorg g shopping brg dpur ckt.

Mmg kebetulan agknya..sesampainya ktorg kt umh br tu hmpir pukul 8mlm..stlh bwk naek brg2 n angkut tong gas smp umh..sedara tng sy dr kg call gtau y adk laki tng sy kmlgn kt kg..waktu tu mak tng sy kt dapur nk msk mkn mlm. Terkejut semua org dpt berita cmtu..xpernah2 jd org kata, kmlgn motor smp masuk hospital...mak dh jd xsedap ati n xtng, cmtu gk ngn tng sy n adknya..

Dipendekkan citer, lps je mkn mlm, ktorg sume kms2 brg nk blk tganu (kg tng sy). Ktorg grk blk dlm pukul 12 tgh mlm..spjg prjlnn byk kali jgk la ktorg berhenti sbb tng sy ngntuk sgt smp xleh nk drive..y sy igt, dlm pukul 5pg ktorg benti je tepi jln n tdo..time tu br kt Kuantan..jauh lg prjlnn rupanya!

Slps tu ktorg smbg prjlnn ke Kuala Terengganu utk ke hospital tgk adk tng sy..tp sblm tu of coz la ktorg benti jp utk mandi n sarapan..hehe. Ktorg smp kt hospital tu lbh krg pukul 11.30pg. Tp ktorg tgu kt luar je time tu sbb waktu mlwt pukul 1ptg..smntara tgu tu, mak g tgk dl adk kt wad kecemasan..

Hr Sabtu tu ktorg abiskn ms kt jln n hospital je..ktorg smp umh tng sy kt Dungun hmpir pukul 9mlm..slps kms2 umh, mnd n solat smua..sy n adk prmpuan tng sy tdo kt umh tok sedara diorg brdktn ctu gk..wlpn pnt tp pukul 12mlm gk br ktorg tdo..

Pg smlm, ktorg grk awl jgk, dlm pukul 11pg..g sekolah adk tng sy dl amk surt pengesahan sekolah pastu trs g hospital..Lm gak ktorg kt sn, dr pukul 1.15ptg smp pukul 4ptg jgk la..lps mkn ktorg grk blk Dungun semula lbh krg pukul 5ptg. Mak jg adk kt hospital..Akhrnya, ktorg grk blk cni dlm pukul 8mlm smlm...

Walaupun ini bknlh percutian y dirancang n xdijangka, tp trs trg..sy rs seronok sgt spnjg berada d sn..rs mcm blk kg sndiri jgk la cm brbeza keluarga je. Tp rasanya sy xd mslh nk sesuaikn diri ngn keadn d sn wlpn tu first time sy ke umh fmly tng sy. Sy sbnrnya sgt rindukan suasana kt Dungun time bljr kt sn dl..Stlh 6thn, akhrnya sy jejakkn kaki semula ke sn..sgt2 puas hati wlpn cm sekejap n xdijangka! (Sbtlnya sy n fmly plan nk ke sn hjg bln ni tp Allah beri peluang pd sy utk ke sn lbh awl lg..alhamdulillah).

Tganu...i'll be back soon! :-)