Tuesday, 1 November 2016

Hidup Baru

Assalamualaikum dan selamat malam semua. Apa khabar?

Amboi..lama sungguh la kami tak tuleh apa2 aih kat sini. Nak kata sebok tu sebok jugakla. Tapi hat betoinya sebab malaih dan takdak idea.

Tujuan menuleh malam2 ni sebenaqnya nak habaq mai..kami dah buat keputusan betoi2 punya semalam..pasai nak benti keja. Awat hangpa tanya? Jawabnya senang ja..kami nak try la cari pengalaman keja kat tempat lain lak. Mana tau kot2 dapat gaji lagi banyak memandangkan la ni gaji gitu2 jela. Tak padan ngan harga minyak petrol dan minyak masak yang baru naik semalam ni!

Kalau bolehnya nak la jugak dapat keja yang lebih dekat ngan umah. Jimat minyak keta kan. Nak kurangkan stress hadap jalan yang semakin sesak pi balik keja, bebanan keja yang tak menang tangan dek oi nak buat..abis terjejas segala kualiti keja. Ada gak rasa yang diri ini masih tak layak berada di tahap ini sebagai pensyarah yang mendidik anak bangsa..Terasa diri dah tak efisyen,,sedih!

Hangpa tolong la noh..doa2 untuk kami. Mana tau doa hangpa mustajab..Allah makbulkan..amin. Sabtu ni konvo FIM yang ke-14. Would be my last year I've been there..with an awesome team for FIM's convo..maybe..

All the memories.....too much..hanya mampu dikenang ja la lepaih ni. No more tears, hurts and regrets maybe. I hope so..I do love and appreciate my memories in FIM..walaupun banyak jugak duka daripada sukanya. mungkin sebab masa dan keadaan yang berubah..buat kita berubah sama dari segi fizikal dan mental.

Tiada penyesalan sebenarnya. Cuma yang ada rasa berat hati dan sedih..bila nak tinggalkan kesemuanya yang telah dibina dan ditempuh hampir 8 tahun! Bukan masa yang singkat la noh...
kena beqani mencuba sesuatu yang baru dan keluar dari zon selesa! 

Semoga Allah mudahkan usaha dan perjalanan hidupku..inshaAllah. amin ya rabbal 'alamin.


Tuesday, 1 December 2015

Keluhan

Assalamualaikum..

Lamanya rasa tak menulis di sini..bukan sebab sibuk dengan keje je tapi lebih kepada..takde mood.
Hari ni rasa nak menulis sebab dah rasa stress dengan banyak perkara yang berlaku di sekeliling. Macam biasa, sini la tempat yang paling sesuai untuk mengeluh dan meluahkan rasa. Sekadar untuk menenangkan hati dan perasaan.

Bukan tak bersyukur dengan segala nikmat yang Allah berikan selama ini..tapi sebagai manusia biasa yang lemah dan tak terlepas dari mengalami segala macam perasaan, kadang2 macam susah je nak fikir dengan tenang dan matang.

Setiap hari mencuba untuk berfikiran positif, merasai perkara yang positif juga membuat benda2 yang positif. Tapi pastinya terselit rasa negatif bila mana diri sudah penat dan buntu menjalani rutin2 yang semakin tidak menggembirakan.

Usah ditanya kenapa, apa dan bagaimana..cukuplah sekadar melepaskan segala tekanan yang ada melalui penulisan yang tak seberapa ini. Moga ketenangan yang dicari di dunia ini ada di mana2 buat masa ini. 


Monday, 22 June 2015

Assalamualaikum..

Kukira ini post yg pertama kutulis bagi tahun 2015..
terlalu lama rasanya kutinggalkan blog ini dari sbrg penulisan..
bukan kerana tiada idea cumanya tiada keinginan utk menulis..
thn 2015 merupakn tahun yg sgt sibuk bg kmi semua pekerja FIM..
lbh fokus kpd hal2 kerja brbndg hal2 peribadi..
hingga ke saat ini msh sj memikirkn ttg kerja, kerja dan kerja lg..
walaupn terlalu byk utk diceritakn tp seakn tiada kesemptn utk menulis..
mungkin jgk terasa seperti tiada perkara menarik utk dikongsi..
atau utk diluahkn..biarpun hakikatnya hati meronta2 utk meluahkn segala yg trpendam
Kngn lalu..telah dilupakn sedikit demi sedikit..
kerana tiada lg jln utk berpatah blk
melainkn trs maju ke hdpn
cuma mnjadi sandaran utk melakukan perubahan demi perubhn
kerana kita tidak sempurna..
tapi perlu sempurnakn kehidupan kita dgn sebaik mungkin
moga Allah memimpin hati ini utk trs kuat dan tabah meneruskn perjuangan hidup yg penuh berliku.

Thursday, 4 December 2014

Minggu yang sibuk, macam2 berlaku..

Salam..
Arini msh belum btol2 ada mood nk menulis walaupun terlalu byk perkara yg berlaku dlm seminggu ni..Sabtu lps besday Amsyar..hari Ahad kucing yg kmi pelihara beberapa hari mati..hari Selasa sy dpt tahu Amsyar kemlalangan..smlm Raihan n Mira g mlwt Amsyar..Sabtu n Ahad ni kami ada training kt UiTM Shah Alam..

Semua tu sy akan ceritakan bl sy dh rasa ok..Bt ms skrg ni perasaan n jgk fikiran masih fokus kpd Amsyar..bekas pelajar sy, batch Julai 2010. Amsyar, Raihan n Amirah adlh 3org pelajar yg paling rapat dgn sy. Setakat ni hanya mereka, tiada yang lain yg lbh rapat, yg sy anggap seperti adk2 sy sendiri.

Blog ni ibarat diari hidup sy. Catatan perjalanan n rutin seharian sy. Biarpun tiada siapa yg mbca, mengambil tahu or peduli, tp xmgpa. Sy cpt lupa..jd bl adanya blog ni, merupakan ingatan utk sy.. 

Thursday, 27 November 2014

Terlupa..

Salam & slmt ptg semua.

Arini sbnrnya xfree sgt pn tp dsbbkn nk jgk citer ape yg berlaku td, so tulis jgk la kt blog ni.

Alkisahnya, ptg td pukul 2 spttnya sy ada kelas dgn stdnt mac14..kebiasaannya mgu kedua br start kelas tp mmndgkn lps ni ada cuti umum 3 kali hr Khamis, so sy decide nk wat kelas jgk dlm minggu ni. Waktu briefing isnin aritu sy dh gtau stdnt yg arini ada kelas tp last2 sy lak yg xg kelas. Apecer kn?

Sy mmg rs brslh sgt kt diorg..sy tau ttg kelas tu pn bl wakil mac14 dtg cari sy kt ofis atas. Ms tu dh hampir pukul 3ptg, sy br blk dr amik wudhuk. Solat Zohor lmbt ckt sbb br selesaikan hal sorg stdnt may14 dr Group C yg dtg amik test pukul 2 td. Sy betol2 terlupa n xigt lgsg la! So ape yg blh sy bt, trpaksa batalkn kelas krn sy mmg xready n not in good mood..kalo masuk kelas mmg xleh nk ngajar..Bkn niat nk batalkan kelas sesuka hati tp sy xsk bwk mslh sy masuk dlm kelas sekali..Output mst xok nti..Ape pndpt korg? Adakah sy seorg yg selfish? Oh no...i hv my own reason..

Sbnrnya arini sy mmg agak stress ngn sikap stdnt may14. Utk pengetahuan, batch diorg je lbh krg 220 org. Ada 3 group, tp group A ptg smlm mmg sgt2 menguji kesabaran sy. Group C pg smlm n group B pg td pn blh thn jgk perangainya. Sy bg test 2 je pn smlm n arini. Dek kerana stress n trlmpau fokus kpd batch may14, sy smp terlupa yg sy ptt g kelas pukul 2 td. Teruk kn? Xprnh2 sy wat perangai cmni sbb sy sndiri xsk lambat ke kelas apetah lg ponteng kelas. Apepun sy hrp stdnt mac14 blh fhm keadaan sy bl dijelaskn nanti..

Br kejap td lak dpt tau ada meeting berkaitan pendaftaran stdnt br bg sesi November utk mgu yg kedua ni..Adoi..arini mmg hari stress kot? Apa nk bt, inilah lumrah hidup..kdg2 rasa ok n kdg2 x. Sy brhrp sy msh blh bertahan lg semampu yg blh. Be strong n positive Syuhaida. Chaiyok2! 


Wednesday, 26 November 2014

Gembira Bersama Keluarga

Salam & slmt ptg semua..

Arini free ckt sbb kelas arini bg test jer kt student. So just nk citer pasal xtvt mgu lps. Ahad lps sy n my fmly bersiar2 kt Taman Wetland Putrajaya. Sbnrnya fmly sy dh dtg cni dr hr Jumaat lg. Diorg brmlm di umh kaklong sblm brmlm di umh kmbr hr Sabtu tu. Spttnya kmi join skali tp dsbbkn hsbnd sy kje hr Sabtu so xdpt join diorg semua g mandi laut kt Port Dickson. Adk sy Wani xjoin skali sbb ikut hsbnd dia g kursus kt Melaka.

Smlm otw blk keje, adik sy Wani kol gtau 1 berita gembira ni. Alhamdulillah, sy tumpang gembira sekali. Rezeki dia lbh awal dr sy, xpela..rezeki masing2 kn..alhamdulillah. Dia dh pregnant..tp msh br 25hari katanya smlm. Sy nk bg tips or petua, xd pengalaman lak kn..hehe. Sy cm nasihatkan dia spy jga diri n rujuk kakak2 jela lps ni..Mengandung anak sulung ni kena jaga betul2 org kata. Hrp segalanya akan dipermudahkan smp la due nti katanya inshaAllah bln 7 thn dpn. 

Ok la, ni sy nk share ckt pmndgn kt Tmn Wetland yg kmi pergi aritu..layankan saja :)















Friday, 14 November 2014

Zu & Mdm Zaini

Salam n slmt ptg semua..

Arini update kejap je..nk citer ttg ofismate ktorg, Zulhazira n Mdm Zaini. Smlm adlh hari terakhir Zu keje kt FIM. Genap setahun 2 hari dia brsma kmi semua d FIM. So lbh krg 14org staff yg lain meraikan Zu di Restoran Buna tghari smlm. Kmi2 yg join adlh sy, Ada, Dayah Rusly & Dayah (Library), Amy n Adib, Kak Fidah, Kak Fiza, Kak Fid, Kak Mai, Yana, Haris, Mdm Loh n Zu sndiri. InshaAllah pd 24hb ni Zu akn memulakan tugasnya di Hospital Ampang. Kmi doakan semoga dia dimurahkan rezeki n xlupakan kmi di cni.

Hari ni lak lbh krg kul 1.45pm td kmi kuar g mlwt Mdm Zaini kt PPUM. Seramai 13org yg g dgn 3 buah kereta. Sy, Ada n Kak Seri naik kereta sekali ngn Kak Fid. Kak Mai, Kak Ma, Kak Fiza naik sekali ngn Kak Fidah. T, Ain Halid n Ain (ustzh), Dayah (Library) naik sekali ngn Yasmin. Keadaan Mdm Zaini ok cumanya dia akn rasa sakit bl digerakkan sdkt tubuhnya. InshaAllah Isnin ni dia akan melalui pembedahan utk perbetulkan semula kedudukan tulang bahu kanannya. Kmi doakan semoga Mdm Zaini cepat sembuh n semoga urusan pembedahannya nti dipermudahkan Allah n selamat semuanya. Kmi lmbt ckt kmi smp ofis lbh krg 3.45pm..Kebetulan hujan lbt jd jln pn sesak ckt. 

Ok, tu jer nk citer..